Share

Velika Panda Napušta Mladunče : Činjenice Koje Niste Znali

Velika Panda je simbol ugroženih životinja, a takođe niko ne može da ostane otporan na njihovu ljupkost. Njihov prepoznatljivi izgled je postao prepoznatljiv svuda u svetu iako je njihov prirodni habitat Kina. Naučno ime velike pande je Ailuropoda melanoleuca, što znači „crno-belo mačje stopalo“. Ove interesantne životinje žive neobičan život, pun zanimljivosti koje sigurno niste znali. Njihova priča je priča o krhkoj ravnoteži između čovjeka i prirode, koja uključuje i složene ekološke mreže.  

Jedna godina pande = tri ljudske godine

Što se tiče očekivanog životnog veka, godina pande je otprilike tri ljudske godine. U divljini, džinovske pande žive 18-20 godina, dok u zatočeništvu žive 25-30 godina. Sa 38 godina i 4 meseca, Šinšing („Nova zvezda“) iz Zoološkog vrta u Čongkingu držao je rekord kao najstarija džinovska panda na svetu (1982–2020). To je 115 godina u ljudskim godinama.

Panda i kamuflaža

Panda gleda u kameru, nalazi se u šumi a kraj sebe drži bambus

Karakteristični crno-bele oznake na velikim pandama služe svrsi, kamuflaža. Da bi se pomoglo da se prikrije u snežnim sredinama, pandino lice, vrat, stomak i zadnjica su uglavnom beli. Može da se stapa sa senkama zbog svojih crnih ruku i nogu. Iako postoji mnogo teorija, naučnici nisu u potpunosti sigurni zašto džinovske pande imaju svoje prepoznatljive crno-bele oznake. Najverovatnija teorija je teorija kamuflaže.

Panda ima "šest" prstiju

Pandin šesti „prst“ je kao ljudski palac. Ima istu funkciju kao palac, ali je zapravo neobična kost zgloba ili suprotna peta šape sa snažnim mišićima, ali bez pokretnih zglobova, što mu omogućava da uhvati hranu.

Srećno i nesrećno mladunče

Tokom prvog meseca života, majke pande održavaju skoro konstantan kontakt sa svojim mladunčetom, koje leži na njenom prednjem delu i zaštićeno je šapom, rukom ili glavom.

Međutim, ne dobijaju sva mladunčad isti tretman. Dok je veća verovatnoća da će pande koje su pripitomljene roditi blizance, divlje pande obično rađaju samo jedno mladunče. Kada majka panda rodi blizance u divljini, ona će hraniti samo ono za koje smatra da je jača. Drugo je prepušteno da se samo snalazi.

Mladunče pande

To je zato što je novorođeno mladunče izuzetno slabo. Mladunčad se u potpunosti oslanjaju na svoju majku do dvanaestog meseca, kada počninju da jedu bambus. Dakle, mleko i energija ženke pande, nisu dovoljni za brigu o dva mladunčeta u divljini.

U centru za uzgoj pandi, osoblje će rotirati dve bebe između njihove majke i inkubatora svakih nekoliko sati kako bi se dve mogle odgajati.

Kada mladunče napuni godinu i po, ostaje uz majku sve dok ponovo ne zatrudni. Mladunče će ostati sa majkom dok ne napuni dve i po godine, ako majka ne zatrudni.

Panda može da izbaci do 28 kg izmeta

Pande jedu bambus i to čini 99 odsto njihove ishrane, ali su njihovi probavni sistemi i dalje sistemi mesoždera. Manje od 20 odsto velikih pandi može da svari bambus, a sama biljka ima malo hranljivih materija. Stoga, pande moraju da konzumiraju mnogo bambusa i mnogo kake da bi održale svoju vitalnost!

Velikim pandama je potrebno da vrše veliku nuždu na svakih 15-20 minuta, što dovodi do toga da pande u proseku vrše nuždu 40 puta dnevno. Nesvareni bambus čini veliku većinu njihovog izmeta.

 

Panda jede bambus

Panda je uvek gladna

Pandama je potrebna nesrazmerno velika količina hrane – od 12 do 38 kg bambusa svakog dana – da bi nadoknadile sporu probavu i dobile sve hranljive materije koje su im potrebne. 

Odrasla panda koja teži 45 kg često konzumira od 12 do 38 kg bambusa svakog dana, ponekad je potrebno i do 12 sati da bi to konzumirala. U zatočeništvu, pande mogu da teže i do 150 kg , a jedu i više! Džinovske pande spavaju od dva do četiri sata u divljini između obroka.

Mogu da jedu i meso

Pande su evoluirale u današnji oblik, usled nedostatka velikih predatora iz okoline poput tigrova. Zbog toga su vremenom prestale da budu brze i vitke, pa su prešle na bambus i mirniji način života.

Ishrana pande je 99 odsto vegetarijanska, što uglavnom uključuje korenje, stabljike, izdanke i listove bambusa. Međutim, njihov probavni sistem je tipičan za mesoždere, tako da preostalih 1 odsto njihove ishrane može uključivati jaja, male životinje i strvinu. Pande su takođe poznate po tome što se hrane na poljoprivrednim površinama za bundevu, pasulj i pšenicu.

Panda nije više ugrožena vrsta

Danas u svetu postoji više od 2.200 džinovskih pandi kao rezultat inicijativa za očuvanje. Sada ih ima 1.864 u divljini, a 422 džinovske pande su proizvedene u zatočeništvu.

Džinovske pande su 1984. klasifikovane kao ugrožene zbog značajnog rizika od izumiranja. Međutim, Međunarodna unija za zaštitu prirode ih više ne navodi kao „ugrožene“, iako su i dalje klasifikovane kao „ranjive“ vrste kao rezultat marljivih napora u očuvanju.

 

Najveća pretnja populaciji velike pande je gubitak staništa. Svetski fond za divlje životinje tvrdi da je stanište pande devastirano kao rezultat krčenja zemljišta za infrastrukturu i poljoprivredu kako bi se prilagodila populacija regiona koja se brzo širi, ili zato što je šuma posečena za gorivo i drvo. Iako je Kina zabranila seče u ovim regionima 1998. godine, pretnja koju predstavlja fragmentacija šuma od tada se promenila.

Populacije panda su razdvojene izgradnjom puteva i železničkih pruga, što takođe ugrožava sposobnost populacije da se razmnožava. Pored toga, pande smatraju da je teško lako nabaviti bambus zbog njihove povučenosti.

Razmnožavanje nije lako

Velike pande nisu bile zainteresovane za parenje kada su prvobitno uhvaćene, stoga je veštačka oplodnja bila glavni način korišćen za njihovo razmnožavanje u zoološkom vrtu. Zbog toga su neki naučnici pribegli drastičnim merama, poput prikazivanja filmova o parenju ogromnih pandi i davanja mužjacima vijagru. Međutim, naučnici su danas pronašli mnogo efektivnijih načina za rešavanje ovog problema.

Dve pande sede i jedu bambus

Velikim pandama je potrebno od četiri do osam godina da dostignu zrelost za razmnožavanje. Mogu da rađaju decu do ranih dvadesetih godina. Manje od tri dana u godini je kada džinovske pande postaju reproduktivne. Naučnici su osmislili metode za predviđanje mogućnosti koje povećavaju verovatnoću začeća. 

Postoji mogućnost da panda iskusi pseudotrudnoću. Kada velika panda uđe u pseudotrudnoću, njeni hormoni i ponašanje se vraćaju u normalu, umesto da rađaju kao u pravoj trudnoći. 

Trudnoća ima velike varijacije

Prosečna trudnoća pande traje 135 dana, iako mogu trajati od 90 do 180 dana. Oplođeno jaje obično slobodno pluta u majčinoj materici pre implantacije i počinje da sazreva, što objašnjava velike varijacije u trudnoći. U divljini, medvedi — uključujući velike pande — rađaju se u jazbinama sa prostirkom od grančica, koje se često nalaze u pećinama ili u udubljenjima velikih trupaca ili drveća. 

Pandama u zoološkom vrtu njihovi čuvari daju mali kavez da se u njemu “gnezde”. Majke pande ne jedu veoma dugo nakon porođaja! Umesto da jedu, oni su u tim trenucima više zabrinute za podizanje i čuvanje svojih mladunčadi.

Majka panda se igra sa svojim mladunčetom

Istraživači su primetili da majke pandi u divljini provode do mesec dana bez konzumiranja hrane ili tečnosti. Kada je ženka velike pande trudna, ona će proizvoditi jedinstvene zvukove u divljini, kao što su “baa”, lavež psa ili krave. Mužjaci velike pande ostavljaju mirisne markere da bi privukli ženke.

Ženke se često pare sa više rivalskih mužjaka, a mužjaci će takođe tražiti druge ženke sa kojima će se pariti.

Nakon parenja, mužjak i ženka pande žive odvojeno, a ženke su isključivo odgovorne za pravljenje jazbina i podizanje potomstva.

Mladunče je 900 puta manje od majke

Majke pande rađaju od jula do septembra. Pande prolaze kroz fazu “zaljubljivanja” od marta do maja. Novorođenče pande provede samo od tri do pet meseci u materici svoje majke.

Mladunčad velike pande rađaju se bez zuba, bez dlake, slepi i ružičasti. Svaka panda je sićušna pri rođenju. U proseku mladunče teži 900 puta manje od svoje majke, dok ljudsko novorođenče teži 20 puta manje od svoje majke.

Mladunče sa najmanjom izmerenom težinom je bilo samo 36 grama, a najteže 210 grama. Beba džinovske pande je najmanje novorođenče sisara u odnosu na veličinu svoje majke, osim torbara, kao što je kengur.

Proces rasta mlade pande je fascinantan, ali izazovan zbog njihove velike krhkosti i visokog rizika od bolesti i smrti. Danas 90% mladih pandi preživljava u centrima za uzgoj, u poređenju sa samo 30% 1960-ih. 

Pratite kako se razvijaju mlade pande :

Na ušima, oko očiju i na ramenima, počinju da se razvijaju crnkaste dlake. Tokom prvih nekoliko nedelja života, mame pande ližu svoju mladunčad kako bi im pomogle da uriniraju i vrše nuždu. Majke pande nežno podižu svoju mladunčad i pomeraju ih ustima. Često će snažno disati na svoje mlade kako bi ih održale vlažnim i toplim.

Crne dlake rastu po celom vratu i grudima, a oko očiju imaju veće podočnjake. U isto vreme počinju da rastu i bele dlake koje pandi daju prepoznatljiv crno-beli izgled. Nakon mesec dana panda teži oko 2 kilograma.

Počinju da otvaraju oči i rastu mlečni zubi.

Njihovi udovi postaju jači. Mogu da hodaju i do metar, ali teturaju se i ponekad padaju. Sada već teže oko 5–6 kilograma.

Počinju da jedu bambus.

Mladunče pande polako postaju samostalna ali i dalje nastavljaju da žive sa svojim majkama. Jednogodišnje mladunče teži do 40 kg.

U ovom periodu žive sami bez majke. 

Porođaj pande može biti prilično bolan. Neke majke pande ne mogu da podnesu bol i prestanu da guraju, a njihova mladunčad se zaglave u reproduktivnim putevima i uguše se do smrti. Zvuči suludo, ali se dešava.

Zašto su stope preživljavanja dojenčadi pandi tako niske?

  1. Po rođenju, mladunci su izuzetno zavisni i ranjivi. Po rođenju su slepi i bez dlake. Tri meseca novorođene pande ne mogu da stoje zbog slabosti udova. Bebe pande u potpunosti zavise od svoje majke u pogledu topline, mleka i zaštite prvih šest meseci nakon rođenja.
  2. Majke mogu nenamerno zgnječiti svoju mladunčad.
  3. Smanjenje staništa može ukazivati na to da nema dovoljno hrane za majku pandu da zatrudni i podigne svoje mlade.

Dve vrste

Postoje dve vrste pandi, jedna više liči na medveda dok druga više liči na mačku

Velika panda se može videti u Ćinlingu i Sečuanu. Samo 18,5 odsto velikih pandi širom sveta su Ćinling pande.

Velika panda u Sečuanu i planinama Ćinling imaju različite izglede, nijanse i oblike tela zbog razlika u njihovom tlu, klimi i vegetaciji.

Ćinling velika panda ima glavu sličniju mački, sa manjom lobanjom i većim očnjacima od velike pande iz Sečuana, koja ima glavu više kao medved.

Obe pande imaju isto poreklo, ali su više udaljene jedna od druge, zbog ljudske aktivnosti velikih reka i planina. Prema paleontolozima, oni su izgubili kontakt pre 50.000 godina i nakon toga započeli sopstveni autonomni reproduktivni i evolutivni proces.

Znaju da se pentraju i plivaju

Pentranje po drveću ne predstavlja problem za velike pande, one su veoma uspešne u tome. Mogu da se penju na drveće već sa 7 meseci. U divljini, velike pande (posebno mladunčad) penju se na drveće kako bi izbegle svoje neprijatelje i istražile svoju okolinu. Kako je bezbednije na drvetu, mnoge pande vole da spavaju na drveću.

Ponekad se samo penju da uživaju u lepom pogledu. Oni spadaju u grupu medveda, i kao i drugi medvedi umeju da plivaju

Nema zimskog sna

Panda spava na drvetu

Iako bi neko pretpostavio, da kao medvedi imaju zimski san (hibernaciju), pande ne odlaze u hibernaciju. Razlog tome je ishrana koja je zasnovana na bambusu, ona sprečava da se skladišti dovoljno masti za spavanje tokom zime.

Pande se ne plaše hladnoće. Čak i na temperaturama od -4°C, još uvek se mogu videti kako šetaju u šumarcima bambusa sa gustim snegom.

Usamljene životinje

Usamljena panda leži na grani

Velike pande su usamljene životinje, ali će se oglasiti tokom društvenih interakcija. Ponekad cvrkuću, bleje, cvokoću i laju. One štite svoj region u divljini i ne dozvoljavaju drugim pandama da napadnu. 

To je zato što džinovske pande ne zahtevaju kooperativni lov, jer jedu bambus. Da bi zadovoljili svoje nutritivne potrebe, moraju da konzumiraju mnogo bambusa. Postojala bi borba između pandi da obezbede dovoljno bambusa ako bi živele u grupama, što bi bilo štetno za njihovo postojanje u celini.

Za preživljavanje, pandi je obično potrebno 3-8 kvadratnih kilometara bambusove šume.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *